Eerst je oude woning verkopen voor je een nieuwe koopt?

25-09-2017Nieuws

Eerst je oude woning verkopen voor je een nieuwe koopt?

Eerst je oude woning verkopen voor je een nieuwe koopt?
Een gezinsuitbreiding (of -verkleining), een verhuis omwille van een nieuwe job, een oude woning inruilen voor een nieuwbouw die volledig naar je smaak gebouwd werd… er zijn tal van redenen waarom je een huis dat je jaren geleden kocht, zou willen verkopen om vervolgens een nieuwe woning te kopen. De vraag is dan: verkoop je eerst je huis en ga je daarna op zoek naar een nieuwe woning of koop je eerst een nieuwe woning en verkoop je dan pas je bestaande huis. In het eerste geval biedt de bezettingsregeling een oplossing in het tweede geval het overbruggingskrediet. 

De bezettingsregeling
Door een ‘bezettingsregeling’ op te nemen in de verkoopovereenkomst, kom je met de koper van je (oude) huis overeen, dat jij nog wat langer in je huis of appartement kan blijven wonen. Dat geeft je de tijd om een nieuwe woning te zoeken of  te wachten todat je nieuwbouw is opgeleverd. Deze bezettingsregeling moet je laten opnemen in de compromis. 

Het overbruggingskrediet
Een  nieuwe woning gevonden voordat je oude huis verkocht is? Een dubbele hypotheek kan een zware financiële last zijn maar deze is te vermijden door aan je bank een overbruggingskrediet te vragen. Dit krediet laat je toe de aankoop van je nieuwe woning te financieren, terwijl je wacht op het geld van de verkoop van je oude woning. Het minimumbedrag van een overbruggingskrediet is 12.500 euro. Het maximumbedrag is de afhankelijk van de verwachte opbrengst van de verkoop van je oude woning. De looptijd van het overbruggingskrediet hangt af van bank tot bank. Het bedrag van het overbruggingskrediet moet terugbetaald worden op de verkoopdatum van je oude woning of ten laatste na twee jaar . Tijdens de looptijd van het krediet, betaal je enkel interesten. Gedurende deze periode heb je financiele ademruimte en krijg je rustig de tijd om je woning aan de juiste prijs te verkopen. 

Geen reserveringsvergoeding voor BEN-gebouwen
Wie een nieuwe woning bouwt en hiervoor een lening aangaat, zal het geld van dat krediet in schijven uitbetaald krijgen, volgens het verloop van de bouwwerken. In het begin van je krediet, zal je maandelijkse afbetaling dan ook lager liggen. Je betaalt – vanzelfsprekend – ook geen interest op het geld dat je nog niet hebt opgenomen. De meeste banken rekenen echter wel een speciale vergoeding aan om het geld voor jou beschikbaar te houden, de zogenaamde reserveringsvergoeding. Wie een BEN-woning (= Bijna Energie-Neutraal) bouwt, rekent de bank geen reserveringsvergoeding aan! 

Deel dit bericht op sociale media

Villa Borgeind
project logo

Villa Borgeind - Schoten

In het centrum van Schoten is in februari 2016 de bouw gestart van 23 luxueuze en ruime appartementen met 2 of 3 slaapkamers. Het wordt een Bijna-Energie-Neutraal (BEN) project: energiekosten worden tot bijna nul herleid en de weinige energie die wel nodig is, wordt ter plaatse op duurzame wijze opgewekt met warmtepompen en zonnepanelen.

W.place
project logo

W.place - Antwerpen Berchem

Op de site van het voormalige politiekantoor te Berchem bouwen wij volgens plannen van B-architecten 25 woonunits, aangevuld met principes van co-housing ("buurtschuur" en gezamenlijk dakterras), 2 kleine handelsruimtes, een gemeenschappelijke binnentuin en ondergrondse parking.

van de Werve
project logo

van de Werve - Antwerpen

In de wijk Markgrave-Brederode ontwikkelen wij binnenkort appartementen en geschakelde woningen rond een nieuw straatje. In harmonie en met respect voor het glorieuze verleden van deze voorname buurt voorzien wij u van inspirerende architectuur. Nog even geduld want binnenkort doen we "van de Werve" voor u uit de doeken! 

Schrijf u alvast in om een mail te krijgen als de verkoop start!

Mithras
project logo

Mithras - Kontich

In het centrum van Kontich ontwikkelen wij binnenkort 17 luxueuze appartementen met ondergrondse parking. Het wordt een Bijna-Energie-Neutraal project : energiekosten wordt tot bijna nul herleid en de weinige energie die wel nodig is, wordt ter plaatse op duurzame wijze opgewekt. 

Nog even geduld, binnenkort doen we Mithras voor u uit de doeken! Schrijf u alvast in om als eerste op de hoogte te worden gebracht bij de start van de verkoop.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan