afbraak wplace schepen rob van de velde

Oud politiekantoor maakt plaats voor woonproject met cohousingfaciliteiten

19-04-2018W-place

Oud politiekantoor maakt plaats voor woonproject met cohousingfaciliteiten

Op woensdag 19 april worden de plannen voorgesteld voor de nieuwe invulling van het oude politiekantoor aan de De Wittestraat in Berchem. AG Vespa – de vastgoedpoot van de stad Antwerpen – schreef twee jaar geleden een wedstrijd uit voor de verkoop van de site. “Toen werd vanuit de stad de eis gesteld om hier alternatieve woonvormen aan te bieden,” zegt schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde. “Antwerpen hinkt achterop op het vlak van samenwoonconcepten.

En daar moet dringend iets aan gedaan worden omdat de ruimte in de stad schaars is. Alta Build geeft hier het goede voorbeeld en toont dat het mogelijk is om synergieën te vinden tussen burgers die bepaalde ruimtes gaan delen. Vandaag wonen er zo’n 520.000 mensen in Antwerpen. Tegen 2035 verwacht de stad dat er 100.000 Antwerpenaars bijkomen. De stad heeft nu 1,5 miljoen euro uitgetrokken om ontwikkelaars en burgers te stimuleren om meer en meer in te zetten op deze vorm van wonen.” 

Samen Wonen
Het winnende projectvoorstel van Alta Build omvat 25 Bijna-Energie-Neutrale (BEN) woonunits, aangevuld met principes van co-housing. Zo zal er een buurtschuur zijn, een gezamenlijk dakterras, een gezamenlijke tuin en een gemeenschappelijke was- en droogplaats. De buurtschuur biedt de eigenaars de kans om individueel over een grote ruimte te beschikken voor feestjes, diners of andere gelegenheden naast hun eigen woonunit. De naam van het project – W-place – verwijst dan ook naar het “samenzijn”, het “we”-gevoel. De W is ook een knipoog naar de De Wittestraat. In W-place komen ook twee kangoeroewoningen en zijn er twee handelsruimtes voorzien op het gelijkvloers.

Energieneutraal
Het BEN-principe houdt in dat de nieuwe eigenaars voor lage energiekosten komen te staan aangezien er zelf energie wordt opgewekt en er aan strenge isolatienormen wordt voldaan. Volgens het BEN-principe wordt energie opgewekt door zonnepanelen aangevuld met warmtepompen voor de vloerverwarming van de individuele appartementen. Bovendien draait de individuele meter van de bewoners terug zodra de ogenblikkelijke opbrengst van de zonnepanelen het ogenblikkelijke verbruik overstijgt.

Onderscheidende projecten
Hans Destoop, gedelegeerd bestuurder van Alta Build: “Al sinds ons ontstaan 15 jaar geleden zijn we altijd op zoek gegaan naar unieke projecten, die net iets meer te bieden hebben dan een standaardproject. Dit is reeds het derde project dat we via AG Vespa op een stadsgrond kunnen realiseren. In onze beginjaren creëerden wij al gemeenschappelijke tuinen, maar hier konden we nog een stapje verder gaan. Met de polyvalente ruimte in de tuin hoeft compact wonen geen nadeel te zijn. De tuin en de buurtschuur worden een ontmoetingsplaats en eens vijf bevriende koppels uitnodigen voor een spaghetti-avond behoort ook tot de mogelijkheden.”

Symbolische afbraak
Op woensdag 19 april organiseert Alta Build om 10u30 een symbolische ‘afbraak’ van het voormalige politiekantoor in Berchem. In aanwezigheid van klanten, leveranciers, AG Vespa, schepenen en de pers, zullen schepen Rob Van de Velde en ontwikkelaar Hans Destoop een toespraak houden om nadien symbolisch een muur te breken om de start van de afbraak in te zetten. De bouw van het project start in augustus 2017. De oplevering is voorzien voor de lente van 2019. De verkoop is momenteel volop bezig. Geïnteresseerden kunnen op afspraak een maquette bekijken op het kantoor van Alta Build.


Meer info? Contacteer info@altabuild.be of 032609787

Deel dit bericht op sociale media