Elke flat z'n eigen zonnepaneel

16-02-2017W-place

Elke flat z'n eigen zonnepaneel

In het oude politiekantoor in de Wittestraat start binnenkort het nieuwe cohousingproject, W.Place. De site wordt omgebouwd naar 25 appartementen met een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zoals een 'buurtschuur'. Elk appartement krijgt ook zijn eigen zonnepaneel en warmtepomp.

Het was één van de voorwaarden van AG Vespa toen het oude, markante politiegebouw te koop kwam te staan in de Wittestraat: er moesten nieuwe en duurzame woonvormen gecreëerd worden. Alta Build heeft samen met het architectenbureau B-architecten uit Borgerhout de plannen uitgewerkt voor 25 woningen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes. "Eerst en vooral hebben wel al 25 woonunits gebouwd die elk redelijk uniek zijn. In het project komt één vorm maximaal twee keer voor. Op die manier krijg je veel variatie en zit je niet in zo'n mega-project waar alle appartementen hetzelfde zijn. In die 25 units zitten bijvoorbeeld ook kangoeroewoningen, elk met hun eigen ingang maar wel verbonden met elkaar", vertelt ontwikkelaar, Hans Destoop.
Maar er zullen ook duplexen, flats voor starters, luxe-penthouses en klassieke tweeslaapkamerappartementen zijn.

Groot dakterras
"Op die manier creëren we een heel diverse invulling van het project. Maar we gaan nog een stap verder met verschillende gedeelde ruimtes. We hebben dat onder andere gezien in Kapellen waar we ook appartementen gezet hebben maar waar we de tuin open hebben gelaten voor iedereen. Op die manier kon iedereen profiteren van de mooie tuin en het versterkte de cohesie tussen de bewoners. De bewoners op het gelijkvloers hadden dan enkel een privaat terras en dus ook niet het onderhoud van zo'n privé-tuintje. We trekken die lijn door in W.Place. De buitenruimte, zoals een groot dakterras, wordt gedeeld. Maar er is ook een polyvalente ruimte, die we de 'buurtschuur' hebben gedoopt. Een ruimte die kan gebruikt worden voor familiefeestjes bijvoorbeeld. Zeker als je in een kleiner appartement woont, kan dat van pas komen. Maar bijvoorbeeld ook een vrijdagse aperitief met de buren hoort er tot de mogelijkheden. Er is ook een klein atelier. Daar kunnen bewoners hun fiets repareren zonder die mee naar hun flat te moeten sleuren."
Naast de cohousing trekt W.Place ook de kaart van duurzaamheid. "Het is een BEN-gebouw, wat staat voor Bijna Energie Neutraal. Elke woning heeft dus zijn zonnepaneel en zijn eigen warmtepomp op het dak."

Klaar in de lente van 2019
Alta Build stapte met het tweede beste plan naar AG Vespa. "Eigenlijk was er een ander cohousing-collectief dat de beste punten scoorde maar wat we wel vaker zien met dergelijke private initiatieven, is dat er te weinig financiën voorhanden zijn. Daarom hebben wij uiteindelijk de kans gekregen om dit project uit te werken."
Er zal ook plaats zijn voor twee kleine handelsruimten. De bouw start in het voorjaar 2017 en wordt in de lente van 2019 opgeleverd.

Nina Bernaerts - HLN 

Deel dit bericht op sociale media