Interview met B-architecten

29-01-2018W-place

Interview met B-architecten

“Architectuur is inspirerend wanneer ze door eenvoud kan blijven verwonderen, tot in het kleinste detail.”
‘Inspirerende bouwprojecten in de stad Antwerpen en haar randgemeenten. Dat is waar we ons al sinds 2000 elke dag voor inzetten.’ Dat is in een notendop waar we voor staan bij Alta Build. Inspirerende bouwprojecten zijn enkel mogelijk met unieke architectuurontwerpen. Daarvoor kunnen we rekenen op de creativiteit van gerenommeerde architectenbureaus. Zoals B-architecten, waarmee we W.place aan het realiseren zijn. Architecte Emilie Dorekens vertelt ons waar B-architecten voor staat, wat architectuur voor haar persoonlijk betekent en hoe zij de samenwerking met Alta Build ervaart.

“In 1997 richtten Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten hun eigen bureau op: B-architecten,” vertelt Emilie ons. “B-architecten werkt voornamelijk aan publieke gebouwen zoals scholen, musea, kantoorgebouwen, winkels… en gegroepeerde woningbouw. Deze projecten volgen meestal uit ontwerpwedstrijden. Samen met Sebastiaan Leroy werd 10 jaar later B-bis architecten uit de grond gestampt, een bureau dat zich veeleer op particuliere projecten, interieur- en meubelontwerp, scenografie ... toespitst. Het team is sinds 1997 op een geleidelijke manier uitgegroeid tot een groep van een 50-tal gedreven architecten en ingenieur-architecten.”

Materiaal en gevoel
In 2011 vatte Emilie haar 2-jarige stage aan in een Mechels architectenbureau. Maar hoe kreeg ze de architectuurmicrobe te pakken. Emilie: “Ik vind het boeiend hoe een doordacht samenspel van materiaal en structuur een gevoel kan opwekken. De vonk is bij mijzelf overgeslagen tijdens een bezoek aan een architectuurtentoonstelling in deSingel, geloof ik. Eenvoud en creativiteit zijn voor mij de essentie van architectuur.”
En hiermee raakt Emilie meteen ook aan wat voor haar inspirerende architectuur is. “Voor mij is dat architectuur die door eenvoud kan blijven verwonderen, tot in het kleinste detail. Architectuur waarin de gedrevenheid van de architect afgelezen kan worden.”

Vrijdenkend en realistisch
Het is net die gedrevenheid die we ook bij Alta Build zoeken voor onze projecten. Samen met B-architecten zijn we momenteel het project W.place in Berchem aan het realiseren. Hoe zou zij de samenwerking omschrijven? “Tijdens de ontwerpfase konden we als architect erg vrij en conceptueel werken. Alta Build steunde ons onmiddellijk in onze benadering. Er is gaandeweg een interessante wisselwerking ontstaan, gebaseerd op onze ervaringen en die van Alta Build. Alta Build is vrijdenkend én realistisch. En dat is aangenaam werken. W.place zal het eerste project zijn dat we samen realiseren. Hopelijk smaakt dit naar meer...!”

Het voortouw nemen
Het W.place project wordt gebouwd volgens de BEN-normen. Een keuze die Emilie alleen maar kan toejuichen. “Als projectontwikkelaar neemt Alta Build zijn verantwoordelijkheid. Ze nemen zelfs het voortouw. De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen BEN moeten zijn. Uiteraard vaart de bewoner – naast onze planeet – hier ook wel bij! Ik verwacht de komende jaren trouwens nog een evolutie in de toepassing van duurzame, bio-ecologische materialen. We moeten ons met z'n allen meer bewust zijn van de recycleerbaarheid van de materialen in onze gebouwen.”

Gemeenschapsgevoel
Ziet Emilie bepaalde architectuur- en woontrends die we in de gaten moeten houden? “Zonder enige twijfel 'co-housing'. Dit betekent dat je binnen een groepswoningbouwproject – naast je individuele woonunit – gebruik kan maken van een aantal gemeenschappelijke voorzieningen. Een soort deel-economie. Bij B-architecten hebben we al meerdere projecten uitgewerkt volgens dit principe. Ook in het project W.place voorzien we een gemeenschappelijke buurtschuur, wasruimte … Dit is niet enkel ruimtelijk efficiënt, maar versterkt ook het gemeenschapsgevoel.”

Ontdek het zelf in ons project W.Place

 

Deel dit bericht op sociale media